CREALITY CR-6 SE 3D YAZICI
Creality CR-6 SE 3D yazıcı 2020 yılında piyasaya sürülmüş bir cihaz olmasına rağmen hala günümüzde piyasadaki aynı segment cihazlara göre, özellikle pla’da, daha yüksek kalitede baskı alabileceğiniz ve daha az sorun ile karşılacağınız bir cihazdır. Bu yazımızda Creality CR-6 SE 3D yazıcı kurulumu ve 3D yazıcı kalibrasyon nasıl yapılır sizlere anlatacağız.
Creality CR-6 SE 3D Yazıcı Kurulumu
3D yazıcı kurulumu yapmadan önce sizlere cihazın teknik özelliklerinden bahsedelim. İlk olarak cihazın teknik özelliklerine bakıldığında cihazın baskı alanı 235 mm kare, baskı yüksekliği ise 250 mm. Cihaz 0.1mm yani 100 mikron çözünürlükte hassasiyete kadar baskı alabilmektedir. Nozzle sıcaklığı 260 derecelere kadar çıkabilirken yatak sıcaklığı 110 derecelere kadar çıkabiliyor. Bowden tipi olan cihaz pla,tpu,petg,abs, wood gibi filamentler ile baskı alabilmektedir. Fakat ekstrüderi bowden tipi olduğu için tpuda istenmeyen tıkanmalarla karşılaşabilirsiniz. Yazıcıya güç vermeden önce yazıcının hemen arkasında yer alan voltaj anahtarını kontrol edin. Unutmayın, Türkiye’deki kullanıcılar için bu anahtarın 230 Volt da olması gerekmektedir. Şimdi 3D yazıcı kurulumu için şu adımları takip edebilirsiniz:
Z eksenini dengeli bir şekilde belirtilen slotlara oturttuktan sonra vidalarını takın. Burada dikkat etmeniz gereken konu, eksenin vidalar ile kastırılmamasıdır. Bu yüzden karşılıklı bir biçimde sıkın.
Z eksenini doğru bir şekilde monte ettikten sonra cihazın kablolarını takın. Ekstrüdere giden kablo hassas bir kablodur bu yüzden darbe almamasına özen gösterin.
Creality CR-6 SE 3D Yazıcı Kalibrasyon
Cihazın kurulumu bittikten sonra sırada kalibrasyon yapmak vardır. 3D yazıcı kalibrasyon nasıl yapılır bilmiyorsanız aşağıdaki adımları dikkatlice takip ediniz.
-Kalibrasyonda ilk olarak v slot tekerlerinin raylara oturmasına dikkat edin.
-Tekerleri raylara oturtmak için üzerindeki eksantrik somunları tabla sarsılmaya başlayana kadar döndürün.
-Sarsılmaya başladıktan sonra diagonal olarak eksantrik somunları tekrardan döndürmeye başlayın.
-Tablanın sarsılmadığından emin olduktan sonra sıkma işlemini bırakın. Zaten eksantrik somununu bir tur çevirdiğinizde yine aynı noktaya gelecektir.
-Aynı işlemleri z eksenindeki tekerler içinde yapın. Buradaki püf nokta, eksen slot tekerlerinin sigma profilin slotuna oturduğundan ve ekseni kastırmadığımızdan emin olmaktır.
-Eksenleri ayarladıktan sonra kayış gerginliğini de ayarlayın. Kayışları ne çok gevşek ne çok sıkı olmayacak şekilde ayarlayın.
-Kayışları ayarladıktan sonra nozzle’ın tablanın her noktasına hizalı olduğundan emin olun. Eğer hizalı değil ise hizalı olmayan tarafın z eksen milinin gt2 dişli set screwlarını gevşetip diğer tarafı sabit tutup hizalı olmayan tarafı göz kararı hizaya getirene kadar çevirin.
-Eğer cihazın hala kalibrasyonda sıkıntı çıkarıyorsa, tabla sabitleyici cıvataları, cam tablanızı kaldırıp altındaki cıvataları gevşetin. Daha sonrasında diagonal ve sıralı bir şekilde cıvataları sıkın. Buradaki amaç, her bölgenin eşit sıkılıkta olmasıdır.
Mekanik aksamlardan tamamen emin olduktan sonra otomatik seviyeleme kısmına geçebilirsiniz. Cihazımızın menüsündeki seviye sekmesine gelip Z ekseni için orijin noktasına gelin ve herhangi bir a4 kâğıdı ile tabla ve nozzle arasındaki mesafeyi ayarlayın. Kağıt tabla ile nozzle arasında hafif nozzle’a sürterek hareket edecektir.Bu işlemi de tamamladıktan sonra Otomatik Hizalama tuşuna basıp otomatik seviyelemenin geri kalanını yapmasını bekleyiniz. Bu işlem bittikten sonra yazıcınız baskıya hazırdır.
VIDEO